Ohjeita museovierailua varten

Tervetuloa Lustoon! Toivomme, että vierailunne Lustossa on antoisa, ja sitä varten olemme koonneet muutamia ohjeita ensisijaisesti koululuokkien ja päiväkotiryhmien museovierailuja varten. Ohjeet sopivat myös itsenäisesti Lustoon tuleville koululaisille ja lasten kanssa vierailulle saapuville vanhemmille.

1) Liikutaan museossa rauhassa

Saavuttaessa riisutaan ulkovaatteet ja reput naulakkoon tai lukittaviin kaappeihin. Julkisissa tiloissa, kuten museoissa, liikutaan rauhallisesti ilman meteliä. Kohtelias muiden huomioiminen on kaunis tapa, jätetään juokseminen ulkoalueille. Anna itsellesi ja muille vieraille aikaa ja tilaisuus tutustua näyttelyihin kaikessa rauhassa. Näin nautimme eniten vierailusta.

2) Turvataan museoesineiden säilyminen näyttelyissä

Museon tärkein tehtävä on säilyttää esineitä tulevienkin sukupolvien ihailtaviksi. Monet museoesineet ovat ainutkertaisia ja hyvin harvinaisia. Jokainen kosketus kuluttaa ja tuhoaa esineen herkkää pintaa, tai esine saattaa hajota kosketuksesta. Näistä syistä näyttelyissä oleviin esineisiin ei pääsääntöisesti saa koskea. Kosketeltavia esineitä on erillisillä alustoilla. Kantapuu-hakukone, Virtuaalinen metsänkäsittelyohjelma sekä Koneaika-näyttelyn metsäkonesimulaattorit ovat käyttöä varten, ole hyvä!

3) Syödään eväät ulkona

Museosta löytyy Ravintola, joka on yleensä avoinna museon aukioloaikoina. Omia eväitä voi nauttia pihapöytien äärellä tai Rimakauhussa eli pihakatoksessa. Grillikatoksella metsän siimeksessä voi tehdä nuotion tulisijaan ja paistella vaikka makkarat. Muistathan sammuttaa nuotion huolella ennen lähtöäsi. Luston Puodista löytyy pikkuherkkuja kuten nekkuja. Nautitaan niistäkin museon näyttelytilojen ulkopuolella.

4) Kissat, koirat ja muut lemmikit

Museossa vierailee myös allergisia kävijöitä, joten kodin lemmikit on syytä jättää kotiin museovierailun ajaksi. Lisäksi lemmikki saattaisi hermostua pahastikin näyttelyn aidosta karhusta tai sudesta. Ethän jätä lemmikkieläintä kuumaan tai kylmään autoon parkkipaikalle vierailun ajaksi. Näkövammaisten ja liikuntaesteisten opaskoirat ovat isäntineen tietenkin aina tervetulleita museoon.

5) Esteetön kulku museossa

Lustossa pääset liikkumaan hyvin lastenvaunujen ja -rattaiden kanssa. Näyttelytiloihin vievät rampit, mutta jos tarvitset hissiä, avustaa henkilökunta mielellään sen käytössä. Lastenrattaita voi lainata pienimpiä museovieraita varten asiakaspalvelusta.