Hyytiälän kesä 1936

TIEDOTE
28.4.2016 Punkaharju

HYYTIÄLÄN KESÄ 1936
Näyttely Suomen Metsämuseo Lustossa 29.4.2016–8.1.2017

Hyytiälä-kesä ei ollut meille vain kappale riemuntäyteistä nuoruutta, ihana päivänpaisteinen ”lepokesä” – se myöskin teki meistä miehiä. Se opetti meidät ymmärtämään käsitteitä sellaisia kuin metsämieshenki ja ”forstitoveruus” ja se istutti meihin sellaisen rakkauden tähän maahan, meidän omaan maahamme, ettei hehkuvasanaisinkaan juhlapuhuja olisi moista aikaansaanut. Pojat – Hyytiäläkö unhoittuisi? E i m i l l o i n k a a n !

Yliopiston metsänhoitaja Martti Tertti kiteytti sanoihinsa sen, mitä lukuisat metsäylioppilaspolvet 1910-luvulta alkaen kokivat Helsingin yliopiston metsäharjoitteluasemalla Juupajoen Hyytiälässä.

Hyytiälän kurssin 1936 valokuvat kertovat tällaisesta 60 nuoren miehen eldoradosta, metsämieshengestä ja jaetuista kokemuksista ruumiillisessa työssä huolettomina kesäpäivinä Hyytiälässä ja sen metsissä. Valokuviin tallennettua aikaa kultasivat myös muistot niistä 13 opiskelutoverista ja Hyytiälän harjoittelua johtaneesta Martti Tertistä, jotka kaikki kaatuivat talvi- ja jatkosodassa vain muutamia vuosia myöhemmin.

Metsänhoitajaksi tultiin 1930-luvulla opiskelemalla Helsingin yliopistossa. Teoreettista opetusta annettiin yliopiston luentosaleissa ja käytännön harjoittelu suoritettiin ennen kaikkea Hyytiälässä. Siellä metsäylioppilaskurssit viettivät koko kesän, ja siitä muodostui mieleenpainuvin ja muistelluin osa opintoja vuosikymmenestä toiseen.

Kurssin 1936 valokuvat ovat ainutlaatuinen kuvakertomus yhdestä merkittävästä kesästä. Samalla ne noudattavat kulttuurista tapaa visualisoida ja kertoa Hyytiälä-kokemuksesta, joka on yli sata vuotta rakentanut suomalaista metsänhoitajuutta. Kuvat jäsentyvät lukuisten muiden kurssikuvien tapaan kuvaamaan aluksi tapahtumapaikkaa ja sen henkilöitä, opiskelijoita ja opettajia, ja sen jälkeen kesän toistuvia tapahtumia, harjoitustöitä, niiden lomaan sijoittuvia lepotaukoja, vapaa-aikaa, retkiä ja juhlia. Ne kuvaavat metsäylioppilaita siinä roolissa, johon koulutus heitä tarkoituksella kasvatti: akateemisina jätkinä.
Kiertonäyttelyn on tuottanut Lusto – Suomen Metsämuseo, jonka kokoelmiin kuvat kuuluvat. Näyttely on osa Hyytiälän kesän 1936 kokeneen metsänhoitajan, professori Peitsa Mikolan 100-vuotisjuhlaa.

Tiedote- ja kuvamateriaali:

http://www.lusto.fi/yhteystiedot/medialle/ -> Lehdistökuvia -> Hyytiälän kesä 1936

Lisätietoja:

Intendentti Leena Paaskoski
p. 050 366 9552
leena.paaskoskilusto.fi