Ilona Rista – Puutaiteen uudistaja

TIEDOTE

27.4.2017 Punkaharju

ILONA RISTA – PUUTAITEEN UUDISTAJA
Näyttely Suomen Metsämuseo Lustossa 28.4.2017–
7.1.2018

Vuoden 2014 puutaiteilija Ilona Rista (s. 1959) tuntee materiaalinsa, puun, sekä sen perinteiset että modernit työstötavat perinpohjaisesti. Hän on työskennellyt puun parissa jo yli 30 vuotta, aluksi perinteisin käsityömenetelmin puuseppänä ja viime vuosikymmeninä tietotekniikan avulla.

Rista on tullut tunnetuksi erityisesti suurikokoisista, koko seinän peittävistä puureliefeistään, joiden suunnittelu perustuu tietoteknologiaan ja toteutus tapahtuu koneellisesti. Reliefit ovat yksilöllisesti tuotteistettuja julkisten tilojen sisustus- ja akustisia elementtejä, mutta ne ovat myös kokonaisvaltaiseen taiteelliseen näkemykseen ja monialaiseen asiantuntijayhteistyöhön perustuvia taideteoksia.

Metsä, puu ja suomalaisuus ovat voimakkaasti läsnä Ilona Ristan töissä. Teosten aiheet nousevat usein suomalaisesta metsästä, ja materiaalina Rista käyttää pohjoismaisia puulajeja, pääosin koivua sen tasaisen värin vuoksi. Ristan töissä yhdistyvät mielenkiintoisella tavalla kansallisen identiteettimme perusainekset: puun työstäminen ja korkea tietoteknologinen osaaminen.

Ristan vahvuuksiin kuuluvat kokeileminen ja kehittäminen. Hän haluaa jatkuvasti oppia uutta puun käytöstä taiteessa ja sisustamisessa. Rista on rohkea, visionäärinen suomalaisen puunkäytön ja puutaiteen uudistaja. Hän on pioneerityöllään tuonut perinteisen materiaalin ja sen työstämisen tähän päivään. Suomi tunnetaan metsistään, mutta Ristan tavoite on tehdä Suomi tunnetuksi myös modernista puuosaamisestaan.

Ristan töitä on esillä mm. Genevessä Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskuksessa Cernissä, Pariisin Suomen suurlähetystössä ja Espoossa Saunalahden Lasten talossa.
Kuva- ja tiedotemateriaali:

www.lusto.fi/yhteystiedot/medialle/ -> Lehdistökuvia -> Ilona Rista

Lisätietoja:

Ilona Rista
p. 0400 708 486
ilonarista.net

Vt. näyttelypäällikkö Reetta Karhunkorva, Lusto – Suomen Metsämuseo
p. 050 328 9644
reetta.karhunkorvalusto.fi