Mobile Home London rakentaa taukomajan Lustoon

Suomen Lontoon instituutti toteuttaa University of Westminsterin arkkitehtiopiskelijoiden sekä suomalaisten ja brittiläisten arkkitehtien kanssa Mobile Home London -designhankkeen. Projektin päätehtävässä opiskelijat suunnittelevat ja rakentavat ympäristöystävällisen taukomajan Suomen Metsämuseo Lustoon Punkaharjulle.

Suomen Lontoon instituutti kutsuu osana Mobile Home -suurhanketta 15 opiskelijaa kahdeksasta eri maasta Lustoon Punkaharjulle huhtikuun lopussa. He suunnittelevat ja rakentavat majan yhdessä arkkitehti Sami Rintalan ja Tom Raymontin kanssa viikon aikana 29.4.–7.5. Tulisijalla varustettu taukomaja tulee olemaan yleisön käytössä museon eräpolun varrella 8. toukokuuta lähtien.

”On jännittävää nähdä, miten eri kulttuureista tulevat opiskelijat tulkitsevat suomalaista metsää ja miten se inspiroi heidän suunnitteluaan”, kertoo Suomen Lontoon instituutin johtaja Pauliina Ståhlberg. ”Rakennusprojektin kautta Mobile Home London opettaa kansainväliselle arkkitehtiopiskelijaryhmälle suomalaista puurakentamista ja osaamista sekä perinteitä.”

Projektista vastaavat arvostettu brittiläinen arkkitehti, professori Harry Charrington (University of Westminster) sekä arkkitehti Sami Rintala (Rintala-Eggertsson Architects) yhdessä brittiläisten arkkitehtien Harry Paticasin ja Tom Raymontin (Arboreal Architecture) kanssa. Kestävä ja ekologinen puurakentaminen on ollut osana University of Westminsterin arkkitehtuuriopiskelijoiden opintoja lukuvuonna 2016-17, ja opiskelijat ovat syksystä 2016 asti osallistuneet työpajoihin ja luentoihin aiheesta. Tammikuussa instituutti järjesti yhdessä University of Westminsterin kanssa Lontoossa sarjan työpajoja, joiden aikana opiskelijat tutkivat arkkitehtien johdolla ympäristöystävällisiä ja vähäpäästöisiä rakentamisen materiaaleja sekä malleja.

”Työpajatyöskentely ovat kokeellinen, intensiivinen ja intuitiivinen tapa suunnitella. Se antaa tilaa yllätyksille”, kuvailee Sami Rintala. ”Tämä on erityisen tärkeää kun pyrimme löytämään uusia ratkaisuja ympäristökysymyksiin. Se myös luo paremman yhteyden ideoiden ja konkretian välille.” Projekti on osa University of Westminsterin arkkitehtuurilaitoksen opintoja lukuvuonna 2016-2017. Sen prosesseja ja lopputuloksia esitellään yliopiston loppunäyttelyssä kesäkuussa Lontoossa ja Habitaren Showroomissa Helsingissä syyskuussa.

Suomen Lontoon kulttuuri-instituutin arkkitehtuurihanke on osa Suomen Pariisin, Benelux-maiden, Berliinin ja Lontoon instituuttien Mobile Home 2017 -yhteisprojektia. Kulttuuri-instituuttien historian suurimman yhteishankkeen teemana on kodin ja asumisen eri merkitykset ja muodot, jota tarkastellaan muun muassa elämyksellisyyden, arkkitehtuurin, tieteen, taiteen ja yhteiskunnallisuuden kautta. Projekti esittelee kansainvälisesti ja rohkeasti Euroopan eri kaupungeissa Suomen satavuotisen tarinan synnyttämiä käsityksiä ja tulkintoja asumisesta, asunnottomuudesta ja suomalaisesta kodista. Syyskuussa 2016 lanseerattu ja kesällä 2017 päättyvä Mobile Home 2017 on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa vuonna 2017.

Suomen Lontoon instituutti on yksityinen, voittoa tavoittelematon säätiö. Instituutin tehtävänä on tunnistaa yhteiskunnan uudistamiseen vaikuttavia tekijöitä sekä tukea myönteistä yhteiskunnallista muutosta. Instituutti työskentelee tutkijoiden, taiteilijoiden, asiantuntijoiden ja päättäjien kanssa sekä edistää kulttuuri- ja yhteiskuntatutkimuksen alan toimijoiden verkostoitumista Suomen, Ison-Britannian ja Irlannin välillä. Instituutti rohkaisee uusia ja ennennäkemättömiä ideoita ja tukee taiteellisia interventioita, tutkimusta, luovaa teollisuutta, tulevaisuusorientoituneisuutta ja sosiaalisia innovaatioita.
www.mobilehome2017.com

#mobilehome2017 #suomi100 #finnland100

Suomen Lontoon kulttuuri-instituutti: The Finnish Institute in London, Unit 1, 3 York Way, London N1C 4AE
Lisätietoja hankkeesta:
instituutin johtaja Pauliina Ståhlberg
p. +44 7711008792
pauliina.stahlbergfininst.uk

Tytti Siukonen, Mobile Homen projektipäällikkö
p.  +33 7 71 43 54 56
tytti.siukoneninstitut-finlandais.fr

Haastattelupyynnöt:
Hei Hei Media
p.  050 525 8174
pressheihei.fi

Lehdistökuvat: http://heihei.fi/media (salasana: heiheimediasivut)