Sata vuotta – Sata kuvaa

TIEDOTE
28.4.2016 Punkaharju

SATA VUOTTA – SATA KUVAA
Näyttely Suomen Metsämuseo Lustossa 29.4.2016–18.9.2016

Maaseudun Tulevaisuus -lehti juhlii satavuotista historiaansa valokuvanäyttelyllä, joka piirtää komean kuvan Suomen maaseudusta. Sata vuotta, sata kuvaa -näyttely on kunnianosoitus kuvajournalismille sekä maaseudun asukkaiden elämäntyölle. Samalla se on panoraama suomalaisesta maaseudusta 1900-luvun alusta nykyhetkeen.

Näyttelyssä on valokuvia maan parhailta valokuvataiteilijoilta sekä entisiltä ja nykyisiltä Maaseudun Tulevaisuuden kuvaajilta eri vuosikymmeniltä. Esillä on sekä suomalaisen valokuvauksen klassikoita että tuoretta kuvastoa: vanhinta aineistoa ovat suomalaisen valokuvauksen suuren mestarin I. K. Inhan (1865–1930) vähemmän tunnetut karjakuvat ja tuoreinta modernista maaseutuyrittäjyydestä kertovat kuvat.

Sadan vuoden aikana suomalaisella maaseudulla on tapahtunut dramaattinen muutos, jota valokuvaajat ovat olleet dokumentoimassa. Samalla he ovat tallentaneet ja puolustaneet katoavaa kulttuuria. Voimakas kaupungistuminen 1960-luvulla aiheutti kipeitäkin tuntoja, joita valokuvaajat ovat ikuistaneet kuviinsa.

– Valokuvaajat ovat reaktioherkkiä ihmisiä, joita maaseutua koskevat yhteiskunnalliset muutokset ovat sysänneet liikkeelle tulkitsemaan kansakunnan tuntoja, sanoo Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen.

Maaseudun elinkeinot ovat kehittyneet, väki vähentynyt, kilpailu koventunut ja kansainvälistynyt. Suomalaisen ruuan merkitys sen sijaan on säilynyt ja metsä on edelleen olennainen sekä maaseudulle että koko Suomelle. Maaseudulla on yhä suuri henkinen merkitys monelle suomalaiselle, myös kaupunkilaiselle. Juuremme ovat maaseudulla.

Näyttelyn kuvaajia ovat I. K. Inha, Eino Mäkinen, Pentti Väänänen, Ritva Kovalainen, Pekka Turunen, Ilkka Halso, Henrik Duncker, Yrjö Tuunanen, Caj Bremer, Kalervo Ojutkangas, Esko Männikkö, Jaakko Heikkilä, Tapio Heikkilä, Ari Jaskari, Jaana Kankaanpää, Kari Salonen, Helvi Ahonen ja Aune Sinkkonen.

Valokuvien lisäksi näyttelyssä on esillä yli 500 kuvan digitaalinen kuvaesitys Maaseudun Tulevaisuuden ensimmäisen vakituisen lehtikuvaajan Erkki Voutilaisen elämäntyöstä lehden palveluksessa. Kuvaesityksen on digitoinut ja koostanut Museoviraston Kuvakokoelmien Journalistinen kuva-arkisto JOKA, jolle Maaseudun Tulevaisuus lahjoitti historiallisen lehtikuvakokoelmansa vuonna 2011. Laajempi valikoima digitoituja Maaseudun tulevaisuuden JOKA:lle lahjoittamia lehtikuvia löytyy Museoviraston sähköisestä kuvapalvelusta joka.kuvakokoelmat.fi. 

Osana näyttelyä ovat myös lehden lukijoiden latokuvat. Kantri-lehti ja Posti järjestivät viime vuonna kaikille avoimen kuvakilpailun, jonka aiheena olivat ladot. Lukijat lähettivät kilpailuun kaikkiaan 4 000 latokuvaa, joista näyttelyssä on esillä yli sata. Voittajakuvista julkaistaan viiden merkin postimerkkivihko.

Näyttelyn ovat kuratoineet Liisa Heikkilä-Palo Maahengestä ja Elina Heikka Suomen Valokuvataiteen museosta. Näyttely kiertää Suomessa vuosina 2016–2017.

Tiedote- ja kuvamateriaali:

http://www.lusto.fi/yhteystiedot/medialle/ -> Lehdistökuvia -> Sata vuotta – Sata kuvaa

Lisätietoja:

Näyttelyn kuraattori, kustantaja Liisa Heikkilä-Palo
p. 0400 465 837

Näyttelyn kuraattori, Suomen valokuvataiteen museon johtaja Elina Heikka
p. 050 527 8885