Myydään PIKA 50 -monitoimikone

Suomen Metsämuseo Lusto luopuu toisesta hallussaan olevasta PIKA 50 -monitoimikoneesta. Myynnissä oleva metsäkone ei kuulu Luston kokoelmiin, vaan se on toiminut viimeiset 20 vuotta työnäytöskoneena. Kone myydään tarjousten perusteella. Lue lisää alla olevasta ilmoituksesta.

PIKA 50 -monitoimikoneella oli merkittävä rooli Suomen metsätalouden koneellistumisessa, ja se oli Pohjoismaiden ensimmäisiä prosessorikoneita. Sakari Pinomäen suunnittelema, vuonna 1968 markkinoille tullut kone juontaa, karsii, katkoo ja kasaa käsiteltävän puutavaran. Prosessorin alustakone on Valmetin metsätraktori 880 S, ja sen prosessoriyksikkö toimii hydrauliikkajärjestelmällä.

Lusto – Suomen Metsämuseo on metsäkulttuurin valtakunnallinen erikoismuseo, jonka tehtävänä on muun muassa tallentaa, hoitaa, säilyttää ja asettaa saataville suomalaisesta metsähistoriasta ja -kulttuurista kertovaa aineistoa. Museon omistuksessa on kaksi PIKA 50 -konetta, joista toisesta joudutaan luopumaan, sillä säilytystilaa tulee varata varsinaiselle museokokoelmalle. Koneen myynnistä saatu tuotto käytetään suomalaisen metsäkulttuurin ja -historian säilyttämiseen.

Myynnissä oleva kone ei kuulu Luston kokoelmiin, vaan se on toiminut viimeiset 20 vuotta työnäytöskoneena. Museon kokoelmissa säilyy edelleen toinen vastaava, museoarvoltaan erinomainen PIKA 50 -kone, jonka historiatiedot ovat hyvin dokumentoidut, ja joka on alkuperäisessä kunnossa.

PIKA 50 -koneen taustatiedot

Myynnissä olevan koneen historia tunnetaan tarkasti vasta sen vuonna 2003 tehdyn täydellisen restauroinnin jälkeen. Entisöinnin vuoksi kone on ulkoisesti hyvässä kunnossa, mutta alkuperäiset käytön jäljet ovat pitkälti hävinneet. Vuotta 2003 aikaisemmat historiatiedot ovat vähäiset ja muistinvaraiset: kone on ollut käytössä Tehdaspuu-yrityksellä sekä Sippolan ja Jämsänkosken metsäoppilaitoksissa.

Vuoden 2003 perusteellisessa entisöinnissä koneeseen on tehty muun muassa seuraavia muutoksia:

  • Useiden kuluvien osien vaihto, esimerkiksi renkaat ja hydrauliikkaletkut.
  • Kuljetusta varten koneen nostopuomi hitsattiin irti ja kiinnitettiin takaisin uudelleen kuljetuksen jälkeen.
  • Uusi pintakäsittely: kone hiekkapuhallettiin, jolloin alkuperäiset merkinnät hävisivät sekä se suojattiin ja maalattiin.
  • Koneesta puuttuu juontovintturi.

Koneen rungossa on kauttaaltaan pieniä kolhuja ja maalipinta on paikoitellen kulunut. Ohjaamon sisäpuoli on pitkälti alkuperäisessä asussaan. PIKA 50 on todennäköisesti edelleen käyttökunnossa tai siihen palautettavissa, ja sen pääsiallinen arvo tulee mahdollisesta käyttökuntoisuudesta. Kone on myös ainutlaatuinen esimerkki metsätalouden koneellistumisen murroskaudesta, sillä vastaavia hyväkuntoisia PIKA 50 -koneita ei Luston tietojen mukaan ole enää Suomessa jäljellä.

TARJOUKSET

PIKA 50 myydään tarjousten perusteella siinä kunnossa ja niillä varusteilla, kuin se kaupantekohetkellä on. Tarjouksessa tulee kertoa koneen mahdollinen käyttötarkoitus, ja tarjoushinta tulee antaa arvonlisäverottomana (Alv 0 %), sillä Suomen Metsämuseosäätiö ei ole arvonlisäverovelvollinen.

Kirjalliset tarjoukset tulee jättää 31.10.2019 klo 16 mennessä Suomen Metsämuseo Lustoon osoitteeseen Lusto – Suomen Metsämuseo, Pekka Äänismaa, Lustontie 1, 58450 Punkaharju tai sähköpostitse pekka.aanismaa@lusto.fi.  Lusto pidättää oikeuden vapaasti hyväksyä tai hylätä jätetyt tarjoukset.

Lisätietoja koneesta: amanuenssi Tuomas Juva, puh. 044 729 2330, tuomas.juva@lusto.fi.

Metsäsuhteita.fi

Suomalainen metsä ja suomalaisten metsäsuhde on nyt ajankohtainen. Osallistu ja lähetä metsie Lustolle! Lue lisää www.metsäsuhteita.fi!

Näytä lisää

Suomi on metsäläinen

Ylen Suomi on metsäläinen -ohjelmasarjassa tarkastellaan metsien vaikutusta Suomeen ja suomalaisuuteen ennen, nyt ja tulevaisuudessa. Lusto on ollut mukana ohjelman teossa metsäsuhteiden asiantuntijana...

Näytä lisää

Tervetuloa edullisille ostoksille Luston verkkopuotiin!

Näytä lisää

MUSEORAVINTOLA NILA

Näytä lisää