Tapahtumat

Suhteessa metsään -kampanja ja Metsie-keruu

Lusto nostaa itsenäisyyden juhlavuonna esille elävän, kehittyvän ja moniarvoisen metsäsuhteen ja haastaa kaikki pohtimaan ja vahvistamaan omaa suhdettaan metsään. Ota metsie! Millainen on sinun metsäsuhteesi ja miten se voi? Millaisia merkityksiä metsillä ja metsäkulttuurilla sinulle on? Millaisia kertomuksia meistä ja metsistä haluamme jättää jälkipolville? Luston vuoden 2017 näyttelyt, tapahtumat sekä tallennus- ja tutkimustoiminta tarjoavat inspiraatiota ja näkökulmia jokaisen oman metsäsuhteen rakentamiseen ja vahvistamiseen. Suhteessa metsään -kampanja on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.

thumb thumb thumb thumb

Mikä metsäsuhde?
Osallistu Suhteessa metsään -kampanjaan

Kaikilla on suhde ympäristöönsä, ja Suomessa metsät ovat suurelta osin se luonnonelementti, johon ihmiset luovat ympäristösuhteensa. Suomalainen metsäsuhde on koko metsäkulttuurin kattava ilmiö, joka voi perustua omaan elämäntarinaan, sukutaustaan, työhön, vapaa-aikaan tai elinympäristöön. Se näkyy voimakkaasti kulttuurissamme ja ilmenee monin eri tavoin yhdistäen eri tekijöitä, esimerkiksi henkistä ja taloudellista suhdetta tai fyysistä toimintaa. Metsäsuhde voi ilmetä myös mielipiteinä, käsityksinä, asenteina ja arvoina ja olla tyypillinen tietyille ryhmille tai yhteisöille, esimerkiksi metsäammattilaisille, luontoyrittäjille, retkeilijöille tai ympäristötaiteilijoille. Monimuotoiset ja toisinaan keskenään ristiriitaisetkin metsäsuhteet ovat syntyneet sukupolvien pitkässä jatkumossa. Ne ovat osa elävää suomalaista kulttuuriperintöä.

Lusto haastaa kaikki suomalaiset kertomaan omasta metsäsuhteestaan kuvin ja sanoin. Osallistu kampanjaan ottamalla Metsie, käy Metsäsuhdeklinikalla puhumassa metsäsuhteesi tilasta sekä inspiroidu erilaisista metsäsuhteista Luston näyttelyissä ja tapahtumissa!

Metsie – minä metsässä

Osallistu kampanjaan ottamalla Metsie – kuva sinusta ja sinulle rakkaasta tekemisestä tai olemisesta metsässä. Voit lähettään kuvasi Lustolle täältä löytyvän lomakkeen kautta!

Kuvaa tai kuvauta itsesi vuonna 2017 metsässä lempipaikassasi, lempipuuhassasi tai jokapäiväisessä metsään liittyvässä toimessasi. Kirjoita kuvan yhteyteen muutaman lauseen ytimekäs kuvaus metsäsuhteestasi. Lähetä kuva (mahdollisimman iso ja tarkka), kirjoittamasi teksti ja kuvan tiedot (kuvaaja, kuvausaika, kuvauspaikka) sähköpostilla osoitteeseen kokoelmat@lusto.fi tai www.metsäsuhteita.fi/metsie -sivulta löytyvällä lomakkeella. Valtakunnallisena metsäkulttuurin erikoismuseona Lusto liittää aineiston kulttuuriperintönä kokoelmiinsa, huolehtii sen saatavuudesta museoalan lainsäädännön ja eettisten sääntöjen mukaisesti ja käyttää sitä museotoiminnan harjoittamisessa ja viestinnässä.

Kaikkien kuvan lähettäneiden kesken arvotaan metsäaiheisia kirjapalkintoja.  Lue Metsie-keruun osallistumisohjeet ja säännöt tästä (pdf).

Metsäsuhdeklinikka

Lusto pysyttää vuoden aikana eri tapahtumien yhteyteen Metsäsuhdeklinikoita. Metsäsuhdeklinikalla voit käydä puhumassa oman metsäsuhteesi tilasta ja pohtia, miten toimiva metsäsuhde voisi mahdollisesti lisätä hyvinvointiasi. Metsäsuhdeklinikkavastaanottoja järjestetään mm. Luston Metku  – Metsäkulttuuripäivillä 16.–18.6.2017 ja Metsäpäivillä Helsingissä marraskuussa 2017.

Voit tilata metsäsuhdeklinikan täältä.

Pohdi metsäsuhdettasi näyttelyissä

Metsäsuhteen tarkastelulle kaikupohjaa ja näkökulmia tarjoavat Luston monipuoliset näyttelyt. Uusissa erikoisnäyttelyissä metsäsuhteita tarkastellaan taiteen keinoin ja taiteen kautta. Lisäksi Luston perusnäyttely laajentaa tarkastelukulmaa entisestään, tarjoten herätteitä erilaisten metsäsuhteiden rakennusaineiksi ja pohdinnan tueksi.

Kansallista identiteettiä rakentamassa – Suomalainen metsäsuhde UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiön kokoelmassa -näyttely Lustossa 28.4.2017–7.1.2018.

Suomalaisessa kulttuurissa, taiteessa ja muotoilussa metsällä on ollut jo kauan vahva asema. Erityisesti 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alkuvuosikymmeninä, jolloin taiteella oli merkittävä rooli kansallisen identiteetin muotoutumisessa, nousi luonnonmaisema taiteen tärkeimmäksi aihepiiriksi. Luonto auttoi selvittämään, mitä Suomi ja suomalaisuus oikeastaan olivat, ja kansallismaisemaksi kiteytyi korkealta nähty järvi- ja metsänäkymä.

UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiö tuo Lustoon huhtikuussa 2017 taidenäyttelyn, joka tarkastelee, miten metsänkuvauksesta ammentava taide edesauttoi kansallisen identiteetin rakentamista sekä pohtii, millainen sen vaikutus on nykyisin. Näyttelyssä perehdytään metsän vihreään kultaan Suomen taiteen kultakauden teoksissa, suomalaisen metsän taidehistoriaan sekä metsänkuvauksen moninaisiin verkostoihin.

Ilona Rista – Puutaiteen uudistaja -näyttely Lustossa 28.4.2017–7.1.2018

Suomalainen metsä ja puu ovat voimakkaasti läsnä myös puutaiteilija Ilona Ristan näyttelyssä. Rista rakentaa Lustoon kokonaisuuden, joka koostuu suurikokoisista puureliefeistä sekä niiden erikokoisista tutkielmista. Reliefien suunnittelu perustuu tietoteknologiaan ja toteutus tapahtuu koneellisesti. Reliefit ovat sisustus- ja akustisia elementtejä sekä itsenäisiä taideteoksia ja kertovat uudenlaisesta, modernista suomalaisesta puuosaamisesta: visionäärisellä otteellaan ja pioneerityöllään Rista on tuonut perinteisen materiaalin, puun, ja sen työstämisen tähän päivään.

Millaisia ajatuksia näyttelyt herättävät sinussa? Kerro ja kirjoita näyttelyiden inspiroimana, miksi metsä on sinulle tärkeä ja mitä se sinulle merkitsee? Tarkemmat osallistumisohjeet julkaisemme huhtikuussa 2017.

Inspiroidutaan metsästä yhdessä Luston tapahtumissa!

Metsäsuhteen pohdinnalle näyttelyiden lisäksi kaikupohjaa tarjoavat Luston tapahtumat. Luston vuoden suurin tapahtuma Metku – Metsäkulttuuripäivät järjestetään viikkoa ennen juhannusta 16.–18.6. teemalla Metsä sydämessä. Metku kokoaa yhteen ihmisiä, jotka innostuvat metsistä ja metsäkulttuurista yhdessä tekemisen ja kokemisen kautta, sekä nostaa esiin metsien merkityksen historiassamme ja tämän päivän elämässämme. Metku on Savonlinnan seudun alkukesän suurin tapahtuma, johon odotetaan yli 5000 kävijää.

Lisäksi Lusto järjestää huhtikuussa yhteistyössä Metsähistorian Seuran ja Jyväskylän yliopiston historian ja etnologian laitoksen kanssa Suomalainen metsäsuhde -tutkijaseminaarin.

Tapahtumat

Kino Lusto

Hurjia 3D-seikkailuja, draamaa, jännitystä, piirrettyjä ja koko perheen elokuvia. Millaisia elokuvia sinä haluaisit nähdä Kino Lustossa? Elokuvia esitetään Luston auditoriossa syys-, talvi- ja...

Näytä lisää
Tapahtumat

Teroituspäivät

Työn tylsyttämiä metsä- ja käsityökaluja teroitetaan Luston Teroituspäivillä kahdesti vuodessa. Pientä korvausta vastaan teroitetaan raivaussahoja, kirveitä, vesureita, puukkoja, saksia, puutarhasaksia, petkeleitä, kuorimarautoja, viikatteita...

Näytä lisää
Tapahtumat

Metku – Metsäkulttuuripäivät
16.6. - 18.6.

Luston vuoden mittavin tapahtuma on joka toinen vuosi järjestettävä Metku – Metsäkulttuuripäivät. Tapahtumarikas metsäkulttuuriviikonloppu tarjoaa aitoja elämyksiä ja leppoisaa yhdessäoloa kaikille metsän ystäville!...

Näytä lisää
Tapahtumat

Joulupuun päivä
2.12.

Ensimmäisen adventin alla Lustossa järjestettävä Joulupuun päivä on lämminhenkinen ohjelmallinen tapahtuma, jossa on mukava virittäytyä joulunodotukseen koko perheen voimin. Luston näyttelyihin pystytetään suosittu...

Näytä lisää
Tapahtumat

Työnäytökset ja teemapäivät

Työnäytökset ja teemapäivät täydentävät Luston toimintaa metsätietokeskuksena ja metsätiedonvälittäjänä. Tapahtumissa perinteet kohtaavat ajankohtaisimmat uutuudet ja metsätieto ja –taito välittyvät eteenpäin. Metsäkulttuuria ennen ja...

Näytä lisää
Tapahtumat

Sadonkorjuujuhla
16.9.

Syksy on sadonkorjuun aikaa. Omenat, viljat, marjat, juurekset ja kasvikset ovat kypsyneet meheviksi, ja ovat valmiita säilöttäväksi talven varalle. Luston Sadonkorjuujuhlassa kohtaavat maaseudun...

Näytä lisää