Metsäsuomalaiset

TIEDOTE 23.2.2016 Punkaharju

Ruotsalaismetsiä kaskeamassa

Näyttely Suomen Metsämuseo Lustossa 23.2.2016–8.1.2017

Mitä on metsäsuomalaisuus ja keitä olivat metsäsuomalaiset? Lustossa avautuva näyttely kertoo Suomessa lähes unohdettujen metsäsuomalaisten elämästä ja omaleimaisesta kulttuurista Ruotsin ja Norjan metsissä. Näyttely esittelee myös myöhempien sukupolvien kiinnostusta metsäsuomalaisiin taiteessa, kulttuurissa ja matkailussa. Näyttely nostaa esiin suomalaisuuden, metsäsuomalaisuuden, tuttuuden ja muukalaisuuden käsitteitä. Samalla se rohkaisee pohtimaan maasta- ja maahanmuuton kokemuksia, sopeutumista ja sopeutumattomuutta, kaikkialla kaikkina aikoina.

Siirtolaisuus on ollut monien osa eri aikoina ympäri maailmaa. Nykyisestä Savosta ja Keski-Suomesta lähdettiin Ruotsiin ja Norjaan jo vuosina 1580–1630 tavoittelemaan leveämpää leipää ja parempia elinoloja, mutta myös pakoon jatkuvia sotia. Näitä muuttajia kutsutaan metsäsuomalaisiksi (skogsfinnar, skogfinner) ja heidän asuinalueitaan suomalaismetsiksi (Finnskogar, Finnskoger, Finnmarker).

Savolaiset sopivat suurten erämaiden uudisasukkaiksi erinomaisesti kaskiviljelytekniikkansa ja erätaitojensa ansiosta. He selvisivät metsäseuduilla ilman kyläasutuksen tuomaa turvaa. Uusilla kotiseuduillaan suomalaiset uudisasukkaat säilyttivät pitkään omaleimaisen kulttuurinsa, tapansa ja kielensä. Kuten kieleltään ja kulttuuriltaan poikkeavat aina, herättivät metsäsuomalaisetkin valtaväestössä epäluuloa. Ruotsin intresseissä oli sulauttaa metsäsuomalaiset osaksi valtaväestöä. Syrjäisillä alueilla savolainen kulttuuri, perinteet ja suomen kieli säilyivät pitkälle 1900-luvulle saakka. Nykyään maisemat, rakennukset ja paikannimet muistuttavat näillä alueilla suomalaisista tulokkaista.

Kiinnostavan ja ainutlaatuisen näkökulman metsäsuomalaisuuteen näyttelyssä avaa taiteilijapariskunta Alpo (1877–1955) ja Nina (1906–1998) Sailon dokumentointi- ja taiteellinen työ metsäsuomalaisten parissa 1950-luvulta lähtien. Esillä on Sailojen kipsi- ja pronssiveistoksia sekä reliefejä ja pastellitöitä metsäsuomalaisista.

Metsäsuomalaisten tarina oli pitkään unohdettuna ja toisaalta metsäsuomalaiset juuret olivat häpeän aihe. Nykyisin metsäsuomalaistaustasta ollaan ylpeitä ja Norjassa metsäsuomalaiset on tunnustettu yhdeksi kansalliseksi vähemmistöksi. Metsäsuomalaisuutta on tutkittu paljon ja aiheesta on kirjoitettu lukuisia julkaisuja Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Myös runsaasti erilaisia tutkimushankkeita on edelleen käynnissä.

Näyttely on tehty yhteistyössä Espoon kaupunginmuseon ja Suomen kansallismuseon sekä Arpad Sailon kanssa. Näyttelyn kansatieteelliset esineet ja mustavalkokuvat metsäsuomalaisseuduilta ovat Suomen kansallismuseon kokoelmista. Alpo ja Nina Sailon teokset ovat yksityiskokoelmasta.

 

Tiedote- ja kuvamateriaali:                    

http://www.lusto.fi/yhteystiedot/medialle/ -> Lehdistökuvia -> Metsäsuomalaiset

Lisätietoja:

Amanuenssi Reetta Karhunkorva
p. 050 328 9644
reetta.karhunkorvalusto.fi

Näyttelypäällikkö Pekka Lehonkoski
p. 050 375 3382
pekka.lehonkoskilusto.fi