Sanna Vatanen – Virkatut moottorisahat

TIEDOTE
27.4.2017
Punkaharju

VIRKATUT MOOTTORISAHAT
Näyttely Suomen Metsämuseo Lustossa 28.4.2017–1.10.2017

Sulhaspoika, Jakkara-Jobu ja Vähäosainen – tulisiko heti mieleen, että näiden lempinimien takana on moottorisahoja?

Taiteilija-muotoilija Sanna Vatanen sai idean virkata luonnollisen kokoisia moottorisahoja metsätilaa hoitavalta mieheltään, jonka kanssa hän tapasi käydä ihastelemassa Lustossa esillä olevia vanhoja moottorisahoja.

Sahojen ulkomuoto ja yksityiskohdat herättivät kiinnostuksen, ja kun eteen osui artikkeli moottorisahojen aikojen saatossa saamista humoristisista lempinimistä, syntyi lopullinen idea virkkaamalla toteutetuista sahoista. Ajatus miehisen, kovan, äänekkään ja öljynkatkuisen laitteen toteuttamisesta pehmeällä materiaalilla ja perinteisesti naisten hallitsemalla käsityötekniikalla oli Vatasesta kiinnostavan vastakohtainen.

Luston Lasten puun alueella on kymmenen virkatun sahan kokoelma, joista kolme on museovieraiden käytettävissä: sahan purentaa voi kokeilla virkattuihin pölkkyihin ja yhden – Jakkara-Jobun – päällä voi istua. Näyttelyssä kerrotaan jokaisen sahan lempinimen taustasta ja moottorisahojen historiasta. Malleina olleita aitoja sahoja voi käydä tutkiskelemassa Luston Koneaika-näyttelyssä.

Moottorisahojen lempinimet on toteutettu kuviovirkkauksella sahojen teriin. Terät on virkattu muurausnarulla, jota perinteisesti käytetään muurauksessa vaaka- ja pystysuorien kulmien ja suorien linjojen varmistamiseen. Moottorisahojen rungot on osin virkattu taiteilijan omista arkistoista kootuilla uniikeilla jämälangoilla ja osa on toteutettu matonvirkkaukseen tarkoitetuilla ontelokuteilla.

Virkatut moottorisahat -näyttely juhlistaa sekä 100-vuotiasta, metsistä elävää Suomea että yli satavuotiasta moottorisahaa.

Kuva- ja tiedotemateriaali:
www.lusto.fi/yhteystiedot/medialle/ -> Lehdistökuvia -> Sanna Vatanen – Virkatut moottorisahat

Lisätietoja:
Taiteilija-muotoilija Sanna Vatanen
p. 050 365 5929
sannavatagmail.com

Vt. näyttelypäällikkö Reetta Karhunkorva, Lusto – Suomen Metsämuseo
p. 050 328 9644
reetta.karhunkorvalusto.fi