Suomen Metsämuseo Lusto rakentaa älykkään aurinkosähkövoimalan

TIEDOTE

14.8.2018 Punkaharju

Luston toiminnassa panostetaan uuden strategian mukaisesti kestävään kehitykseen ja resurssiviisaisiin valintoihin. Luston katolle rakennetaan loppukesän ja alkusyksyn aikana aurinkosähkövoimala. Voimalan 250 aurinkopaneelista saatava huipputeho on yhteensä 68 kWp, mikä mahdollistaa noin 10 %:n vuotuisen omavaraisuusasteen sähköntuotannossa.

Voimala hyödyntää uusinta älytekniikkaa, joka optimoi ja seuraa energiantuotantoa paneelikohtaisesti sekä parantaa järjestelmän paloturvallisuutta.

Myöhemmin museon näyttelytilaan rakennetaan elämyksellinen uusiutuvan energian havaintokohde, jossa myös energiantuotantoa pääsee seuraamaan reaaliajassa. Näyttelytilan havaintokohde otetaan käyttöön ensi talven aikana.

Ihanteellinen kohde aurinkosähkölle

Sähkönkäyttö on museossa suurimmillaan kesäsesongin aikana juuri samoihin aikoihin, kun auringon säteilyä on parhaiten hyödynnettävissä. Sähköä kuluu muun muassa näyttely- ja kokoelmatilojen ilmanvaihdossa ja jäähdytyksessä, valaistuksessa sekä ravintolan keittiössä. Lusto on siten erinomainen kohde aurinkosähkön käytölle.

Museoala ylläpitää suuria, kulttuurihistoriallisesti merkittäviä ja teknisesti vaativia kiinteistöjä Suomessa. ”Aurinkoenergiainvestoinnin avulla Lustosta kehittyy vahva museoalan edelläkävijä uusiutuvan energian hyödyntämisessä”, toteaa Luston johtaja Pekka Äänismaa.

Luston kiinteistön energiatehokkuuteen on panostettu jo aikaisemmin ja investointi aurinkosähköön tuo tulevaisuudessa lisää kustannussäästöjä. Lämmityksessä Lusto käyttää paikallisen aluelämpöyrityksen, Itä-Savon lämpöenergia Oy:n, tuottamaa uusiutuvaa bioenergiaa.

Aurinkovoimalan toimittaa suomalainen Lem-Kem Oy, joka on erikoistunut valaistuksen, aurinkoenergian, kiinteistönhoidon ja teollisuuden kunnossapidon ammattituotteisiin. Energia-asiantuntija Jyri Kelin kertoo: ”Aurinkovoimala on kannattava investointi, joka nostaa kiinteistön arvoa.  Luston voimala tuottaa täysin päästötöntä sähköä ainakin seuraavat kolme vuosikymmentä.”

Aurinkovoimalaprojektin toteutusta johtaa Insinööritoimisto Marttila Oy Savonlinnasta. Projektissa aurinkoenergiakonsulttina on toiminut Timo Jodat, Jodat Ympäristöenergia Oy:stä. Lusto on saanut voimalan hankintaan rahoitusta opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

Lisätietoja:

Johtaja Pekka Äänismaa, Lusto – Suomen Metsämuseo
p. 050 378 4033, pekka.aanismaa@lusto.fi

Kuva- ja tiedotemateriaali: www.lusto.fi/yhteystiedot/medialle

Takaisin